Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο

Ο εισαγγελέας ζητά αυτόφωρο για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Ωραιόκαστρο προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ρατσιστικών κινητοποιήσεων κατά της φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων.

Η αστυνομία κράτησε σε απόσταση την ολιγομελή ομάδα της "Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων πολιτών Ωραιοκάστρου", που επιχείρησε και πάλι, όπως χτες και την Παρασκευή, να εμποδίσει την προσέλευση των εννέα προσφυγόπουλων . Τα προσφυγόπουλα σήμερα προσήλθαν κανονικά, μπήκαν από την μπροστινή πόρτα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην εκεί Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα.

Με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Με την ίδια παραγγελία ζητά να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.