Προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Προβλήματα σε πολλές περιοχές έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας.

Ήπειρος

Το πυκνό χιόνι που πέφτει στους ορεινούς δήμους των Ιωαννίνων και της Άρτας δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση των χωριών. Το χιόνι φτάνει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της πολιτικής προστασίας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Εξάλλου, με νέα απόφαση του δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών που μετακινούνται για να φτάσουν στην εργασία τους, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας με τις ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, από σήμερα το βράδυ με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από το 73ο χιλιόμετρο στον κόμβο Κατσικάς, έως και το 122ο στον κόμβο Παναγιάς

Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αιτωλοακαρνανία

«Προσπαθούμε συνεχώς να κρατούμε ανοικτούς τους δρόμους και να μην αποκλειστεί καμία κοινότητα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας Αιτωλοακαρνανίας, Ιωάννης Τέγας, με αφορμή τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται στο νομό.

Όπως είπε ο κ. Τέγας, συνεχίζει να χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο από 600 μέτρα και άνω και για αυτό το λόγο όλος ο μηχανισμός είναι ετοιμότητα και επιχειρεί συνεχώς για να κάνει αποχιονισμό και αποπαγοποίηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ορεινή Ναυπακτία, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό από Πλάτανο προς Άγιο Δημήτριο, Αράχοβα και Ψηλό Σταυρό, καθώς και στην επαρχιακή οδό από Λιμνίστα προς Ελατού, Άνω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Κάτω Χώρα και Κρυονέρια.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό από Καλλιθέα προς Προυσσό και συγκεκριμένα από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου, έως την θέση «Αραποκέφαλα».

Στο μεταξύ ο Ιωάννης Τέγας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας, ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτό όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ρίξαμε στους δρόμους περισσότερους από 500 τόνους αλάτι».

Επτάνησα

Ο άνεμος που «λυσσομανά» στην Κέρκυρα ξερίζωσε δέντρα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, μέχρι αυτή την ώρα η πυροσβεστική επενέβη από το πρωί σε τέσσερα περιστατικά απομάκρυνσης σπασμένων δέντρων.

Από την πλευρά της, η Ιθάκη βρίσκεται από το πρωί στο έλεος της ισχυρής νεροποντής. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στους περιφερειακούς δρόμους του Σταυρού, Φρικών και Πλατρειθίας που παρέμειναν κλειστοί για αρκετό χρονικό διάστημα. Η διέλευση των οχημάτων ήταν αδύνατη, λόγω των πλημμυρισμένων ρεμάτων.

Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, συνέστησε την προσοχή των κατοίκων στο οδικό δίκτυο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται στο νησί ο μηχανισμός της Περιφέρειας, του δήμου, της αστυνομίας, αλλά και της πυροσβεστικής.

Τρίκαλα

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχώρησε η γενική περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την βελτίωση της οδική κυκλοφορίας και ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με απόφαση της διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, από σήμερα (18-01-2017) και ώρα 19:00΄ μέχρι αύριο (19-01-2017) και ώρα 08:00, απαγορεύθηκαν προσωρινά:

● Η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, ως ακολούθως:

- στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας - είσοδος Εγνατίας Οδού).

- στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

● Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:

- στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ έως το 58ο χλμ..

Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:

- στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας - είσοδος Εγνατίας Οδού).

- στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

- στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Άρτας, από το 23ο χλμ. (διασταύρωση Πύλης - Μεσοχώρας) έως το 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου).

- στην Επαρχιακή Οδό Πύλης - Μεσοχώρας, από το 1ο χλμ (Έξοδος Πύλης) έως το 55ο χλμ (Μεσοχώρα).

- στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου από το 11ο χλμ έως το 35ο χλμ..

- στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Χρυσομηλιάς, από το 11ο χλμ έως το 40ο χλμ.

- στην Επαρχιακή Οδό Θεόπετρας - Κονίσκου - Μαυρελίου, από το 16ο χλμ. έως το 40ο χλμ. και

- στο λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο ορεινών τοπικών κοινοτήτων δήμων Καλαμπάκας και Πύλης.

Τονίζεται επίσης, πως όλοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Προβλήματα στην Εγνατία οδό

Το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απαγορευτικό στην κίνηση των φορτηγών και λεωφορείων πάνω από 3,5 τόνους κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον κόμβο της Σιάτιστας στην Κοζάνη έως τον Κόμβο του Κατσικά στα Ιωάννινα.

Απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών και λεωφορείων ισχύει και από το 1ο έως το 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων. Η απαγόρευση ισχύει έως και τις 08:00 το πρωί της Πέμπτης.

Η πρόβλεψη που υπάρχει από την Πολιτική Προστασία, είναι ότι η χιονόπτωση κατά την διάρκεια της νύκτας θα είναι σφοδρή και για λόγους ασφαλείας συνεργεία της τροχαίας που βρίσκονται επί ποδός, από αργά το απόγευμα, σταματούν τα μεγάλα οχήματα στον κόμβο της Σιάτιστας, στις εξόδους των Γρεβενών, αλλά και στην περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Εγνατίας οδού, κινούνται συνεχώς καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 130 χλμ. από την Κοζάνη έως τα Ιωάννινα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτή την οδό για τα αυτοκίνητα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά:

- από το 23ο χλμ. έως 34ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Αμυνταίου,

- από το 18ο χλμ. έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),

-από το 28ο χλμ. έως 55ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) .

- από το 12ο χλμ. έως 24ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 4ο έως το 18ο χλμ. κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας - Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί λόγω καταστροφής του οδοστρώματος και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Γρεβενά και Βόϊο

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, της παγωνιάς και των εκτάκτων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημάρχων Φλώρινας και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού του δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτυλίου και Πενταλόφου του δήμου Βοΐου, της Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από την συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ούτε και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον δήμο Γρεβενών και Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών.