Πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο

Με την παρουσία των τοπικών αρχών της Κέρκυρας.

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, έγινε σήμερα στις 11 το πρωί, το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων και ανταρτών του ΔΣΕ, τη σκοτεινή περίοδο 1946-1949 στην νησίδα Λαζαρέτο στη Κέρκυρα.

Σήμερα στα μνήματα των θανατοποινιτών της Κέρκυρας, όλοι άφησαν ένα γαρίφαλο, στον πατέρα, τον αδελφό, τον σύντροφο, τον συναγωνιστή, που έγραψαν μία τραγική σελίδα της ιστορίας.

«Λίγα λουλούδια, όποιος από μας ζήσει να φέρει στον τάφο μας…», αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία των εκτελεσθέντων παλικαριών προς τους συντρόφους τους «λίγο πριν ξημερώσει».

Το πρώτο προσκύνημα στο Λαζαρέτο όσων επέζησαν, αλλά των συγγενών των εκτελεσθέντων έγινε το 1978. Στο μικρό καταπράσινο νησάκι του μαρτυρίου, στέκει ακόμη ο τοίχος των εκτελέσεων με τις τρύπες από τις σφαίρες και τους κρίκους όπου έδεναν απλωμένα τα χέρια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού και το πρόσωπο στον τοίχο για να τους πυροβολήσουν.

Το προσκύνημα διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο Λαζαρέτο, ενώ το πολιτικό μνημόσυνο τιμούν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές της Κέρκυρας.