Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ κύκλωμα που προμηθεύει πλαστά έγγραφα σε μετανάστες

Η έρευνα ξεκίνησε από το Ηράκλειο της Κρήτης και πλέον έχει «απλωθεί» σε όλη την Ελλάδα

Πανελλαδικές διαστάσεις έχει η μεγάλη έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας που ξεκίνησε σήμερα από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και αφορά και σε άλλα  αεροδρόμια της Περιφέρειας αλλά και σε χώρους στην Κρήτη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. η αποκάλυψη των κυκλωμάτων που εφοδιάζουν τους πρόσφυγες – μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή στα κυκλώματα, προσφύγων απο την Συρία.

Οι μετανάστες έναντι αδρής αμοιβής στα κυκλώματα που δρουν κυρίως  στην Αθήνα  εξασφαλίζουν πλαστά διαβατήρια και στην συνέχεια τους στέλνουν σε περιφερειακά αεροδρόμια με μεγάλη κίνηση πτήσεων τσάρτερ με την ελπίδα πως λόγω της μεγάλης επιβατικής κίνησης, θα μπορέσουν να περάσουν απο τους ελέγχους για το ταξίδι στο "όνειρο" που είναι κάποια χώρα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Είναι προφανές πως αποφεύγουν το αεροδρόμιο της Αθήνας, θεωρώντας πως στα άλλα αεροδρόμια οι έλεγχοι θα είναι πιο ελαστικοί.

Κατά καιρούς η αστυνομία έχει αποκαλύψει τέτοια κυκλώματα, τα οποία όμως πολύ γρήγορα αντικαθίστανται από άλλους καθώς «τα λεφτά είναι πολλά».

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συχνές απευθείας πτήσεις αεροπορικών εταιρειών από αεροδρόμια – όπως του Ηρακλείου – έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να φύγουν με τέτοιες πτήσεις., με προορισμό κυρίως πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας ή του Βελγίου.

Να σημειωθεί πως εάν κάποιος με πλαστό διαβατήριο βρεθεί σε αεροδρόμιο μιας άλλης χώρας τότε χωρίς άλλη διαδικασία «επιστρέφεται» με την επόμενη πτήση στην Ελλάδα, ενώ επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο στην εταιρεία με την οποία ταξίδεψε.