Χίος: Επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων σε hot spot

Με αφορμή την καθυστέρηση της διαδικασίας ασύλου και τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στο νησί

Επεισόδια με συμπλοκές ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες και φωτιές σε κάδους σκουπιδιών βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Σύμφωνα με τον Πολίτη Χίου, από τους χώρους έχουν απομακρυνθεί οι εργαζόμενοι και οι Μ.Κ.Ο. ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης από την Αστυνομία και τα ΜΑΤ. 

Ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι στην προσπάθεια της να διαφύγει μια εργαζόμενη από τη Χίο, δέχτηκε επίθεση από τους πρόσφυγες και τραυματίστηκε. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αφορμή για το ξέσπασμα των επεισοδίων ήταν η διαμαρτυρία μιας Σύριας σε υπάλληλο της Ύπατης Αρμοστείας, για την καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησης παραχώρησης ασύλου, έξω από τους οικίσκους του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης Ασύλου - European Asylum Support Office.

Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία με τη Σύρια να έχει μεταφερθεί στο "Σκυλίτσειο", επίσης τραυματισμένη. 

Η καθυστέρηση της διαδικασίας ασύλου, που έχει σαν αποτέλεσμα τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στο νησί, αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου λειτουργούν καταυλισμοί φιλοξενίας.

Στελέχη πάντως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου εκτιμούν, ότι η εξέγερση στη Χίο είναι μικρότερης κλίμακας από αυτήν στη Μόρια της Λέσβου πριν τρεις μέρες.

Στο hot spot της Μόριας σήμερα, για μια ακόμα φορά, μπήκαν και «επιχείρησαν» προληπτικά άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ. Τέτοιες «προληπτικές» επιχειρήσεις γίνονται συνεχώς σε όλα τα hot spot και τους άλλους καταυλισμούς, όπου σταθμεύουν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας. Κι αυτό, γιατί θεωρείται από στελέχη των διωκτικών αρχών, ότι οι συνεχείς εξεγέρσεις των τελευταίων ημερών, όλες με αίτημα τη γρήγορη ολοκλήρωση διαδικασιών ασύλου, «μπορεί να λειτουργούν ως ντόμινο, με πιθανότητα πολύ δυσάρεστων προοπτικών».