Υγρό microburst “χτύπησε” την Καλαμάτα

Δυνατός αέρας και βροχή

"Λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα στην πόλη της Καλαμάτας δυνατό μπουρίνι πέρασε από την πόλη μας. Μαζί με το πολύ νερό όμως υπήρξε πολύ δυνατός αέρας, αέρας όμως που δε δημιουργήθηκε τυχαία και αν παρατηρήσει κάποιος από τη φωτογραφία, ήταν τοπικός. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα η δύναμη του αέρα έφτασε τα 6 μποφόρ".
Όπως εξήγησε στο «Θάρρος» ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος το προχθεσινό φαινόμενο λέγεται microburst.

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, ένα microburst είναι μια στήλη καθoδικού αέρα (downdraft) εντός μιας καταιγίδα και είναι συνήθως λιγότερο από ή ίσο με 3,5 χιλιόμετρα σε διάμετρο.
Μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη στην επιφάνεια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι microbursts: 1) υγρό microbursts και 2) ξηρό microbursts.
Τα υγρά microbursts συνοδεύεται από σημαντικές βροχοπτώσεις και είναι εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Τι προκαλεί ένα Microburst;
Όλα ξεκινούν με την ανάπτυξη μιας καταιγίδας και τα σταγονίδια που υπάρχουν μέσα στα ανοδικά ρεύματα.
 Μερικές φορές ένα ανοδικό ρεύμα είναι τόσο ισχυρό που στέλνει μεγάλες ποσότητες αυτών των σταγονιδίων στα ανώτερα τμήματα της καταιγίδας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε βύθιση του αέρα και ως εκ τούτου, την αποδυνάμωση των ανοδικών ρευμάτων.

Μόλις συμβεί αυτό, δεν είναι πλέον σε θέση να κρατάει το μεγάλο πυρήνα της βροχής / χαλάζι επάνω στην καταιγίδα.
Ως αποτέλεσμα, ο πυρήνας πέφτει κατακόρυφα στο έδαφος. Όπως χτυπά το έδαφος απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η θέση στην οποία το microburst χτυπά πρώτο στο έδαφος βιώνει τους υψηλότερους άνεμους και κάνει τις μεγαλύτερες ζημιές.