Στην Κρήτη το πρώτο Μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας

Το Medphoto στοχεύει να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη του ντοκουμέντου, παρουσιάζοντας έργα φωτογραφίας και video

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto», που ανοίγει τις πύλες του στις 9 Ιουνίου στο Ρέθυμνο, είναι μια νέα πρωτοβουλία στο χώρο της φωτογραφίας, εμπνευσμένη από τον φωτογράφο Παύλο Φυσάκη και την ΜΚΟ Kolektiv8, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Το φεστιβάλ, αναφέρεται στην απεγνωσμένη αναζήτηση εστίας, την δραματική προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, την ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική αναταραχή στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και το ρόλο της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τα καίρια προβλήματα της εποχής, την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

H τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ είναι συμβολική, καθώς η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, στο κέντρο της Μεσογείου και αποτελεί την πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η θέση της Κρήτης, τονίζει επίσης, την σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν και το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για την φετινή χρονιά με τίτλο: «Σύνορα - Σταυροδρόμια».

Το Medphoto στοχεύει να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη του ντοκουμέντου, παρουσιάζοντας έργα φωτογραφίας και video. Το πρώτο Medphoto Festival, θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την δουλειά περισσότερων από 50 Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Στο επίκεντρό του, βρίσκονται 4 εκθέσεις, οι οποίες «φωτογραφίζουν» ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων και διαδρομών που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινήσεων των πληθυσμών και της κρίσης. Η ομαδική έκθεση "Crossings" στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (Παλιά Πόλη), η έκθεση "Critical Archives II: Testimonies", στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, η ομαδική έκθεση: "Alien Territory", στο Δίδυμο Κτίριο στη Fortezza του Ρεθύμνου και η έκθεση "Critical Archives I: Ruins" στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Κρήτης.

Παράλληλα, με τις βασικές εκθέσεις, το Medphoto Festival κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και ως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει φωτογραφικά εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις.