Σιδεράς από τη Ροδόπη έφτιαξε αεροπλάνο!

"Αν μου εξασφαλίσουν τις λαμαρίνες θα κάνω ένα φάντομ"

"Μου το έχουν ζητήσει να το πουλήσω", λέει για το αεροπλάνο που κοσμεί  την αυλής της ταβέρνας του στο Βέλκιο Σαπών Ροδόπης, ο Σαρ Χασάν Ογλου Χουσείν. Είναι ένας εμπειροτέχνης σιδεράς και επιδιορθωτής γεωργικών μηχανημάτων που έφτιαξε ένα αεροπλάνο μήκους 15 μέτρων και πλάτους φτερών 7 μέτρων, βάρους 2 τόνων!  Οι κατασκευές, γράφει το xronos.gr, γενικά τον ευχαριστούν και όταν έχουν βαθμό δυσκολίας ακόμη περισσότερο. Δυσκολεύεται να κάνει μεγάλα πράγματα γιατί τα υλικά κοστίζουν και δεν έχει την δυνατότητα να τα καλύπτει…

"Αν μου εξασφαλίσουν τις λαμαρίνες θα κάνω ένα φάντομ σαν αληθινό, θα τρίβουν τα μάτια τους Γερμανοί και Αμερικάνοι", λέει. Ό,τι κάνει είναι από το μυαλό του, αφού βλέπει και μελετά το αντικείμενο που θα κατασκευάσει χωρίς να έχει σπουδάσει μηχανολογία ή κάτι άλλο γιατί τότε τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα.  Διορθώνει αγροτικά μηχανήματα και μάλιστα θεωρείται από τους πιο καλούς τεχνίτες και διατηρεί μόνιμη πελατεία. Επειδή όμως οι δουλειές έχουν πια γίνει δυσεύρετες, δεν εγκατέλειψε και την ταβέρνα που είναι ανοικτή όλο το 24ωρο. Το αεροπλάνο είναι όμως μονίμως ως ντεκόρ, θέμα για φωτογράφηση και φυσικά πρόκληση για πολλές συζητήσεις. 

Η πιο ωραία περίπτωση που θα μας διηγηθεί είναι όταν κάποιοι μηχανικοί, "σπουδαγμένοι" τον ρώτησαν από πού το πήρε. "Τους είπα από την Κεσσάνη Τουρκίας το έφερα με φορτηγό και το πίστεψαν"… Ο επόμενος αυτοσχεδιασμός  του είναι μια μετακινούμενη πίστα που γυρνάει κάθε 15 δευτερόλεπτα. "Για να γίνει αυτό έθαψα ένα τρακτέρ στο έδαφος και χρησιμοποιώ την μηχανή του. Η πίστα γυρνά με ρεύμα σιγά σιγά. Θα μπορούσα να την τελειοποιήσω αλλά όλα θέλουν χρήματα κι έξοδα", θα πει, οπότε βάζει φρένο στις ιδέες του.