Προχωρά η εκκένωση της Ειδομένης: Πάνω από 2.000 άτομα έχουν αναχωρήσει

Σε επτά χώρους φιλοξενίας μεταφέρονται οι πρόσφυγες και μετανάστες - Προτεραιότητα η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής

Σε επτά χώρους φιλοξενίας έχουν μεταφερθεί, μέχρι στιγμής, 2.031 άτομα από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε νωρίς το πρωί και η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, από το πρωί, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, εκατό άτομα έφυγαν από τον ενοικιασμένο χώρο στο Δερβένι και κινούνται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης του δρόμου που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, με προορισμό, πιθανότατα, κάποιον άλλο χώρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη, στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίχθηκε ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό.

Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής, ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην επιχείρηση εκκένωσης, εκτίμησε πως έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης.

«Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία», ανέφερε.

Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες "ξεπροβόδιζαν" ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού, αλλά λόγω της επιχείρησης δεν μπόρεσαν να περάσουν.

«Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις», εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κίμπερλι από την ομάδα The flying seagull project.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης εκκένωσης του καταυλισμού θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, το πρωί.