Ευλόγησαν τα πρόβατα στην Ασή Γωνιά Χανίων ανήμερα του Αγ. Γεωργίου

Το γάλα που θα μοιράζεται φέτος σε μπουκάλια του 1,5 λίτρου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 2 τόνους

Το έθιμο της ευλογίας των προβάτων –που σύμφωνα με αναφορές προέρχεται από την περίοδο της ενετοκρατίας– αναβίωσε και σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς στα Χανιά.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον άγιο και, όπως το έθιμο ορίζει, την ημέρα της γιορτής του συγκεντρώνονται με τα κοπάδια τους στην μικρή εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, καθώς χιλιάδες πρόβατα στολισμένα με λέρια (κουδούνια) οδηγούνται με σειρά στο εκκλησάκι. Μαντρώνονται και περιμένουν τον ιερέα να τα ευλογήσει. Οι κτηνοτρόφοι, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, το γάλα που θα μοιράζεται φέτος σε μπουκάλια του 1,5 λίτρου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 2 τόνους.

«Το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι' αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αποκορώνου.

Το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας-Αποκορώνου Δαμασκηνός, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του αγίου στους δρόμους του χωριού.

Όπως κάθε χρόνο στην Ασή Γωνιά βρέθηκαν πολλοί επισκέπτες που έφτασαν με τα οχήματά τους αλλά και με οργανωμένες εκδρομές. Μεταξύ αυτών ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.