Οι κουδουνοφόροι ξεσηκώνουν και φέτος τη Θεσσαλονίκη

Τα ...κουδούνια επιστρέφουν και φέτος, για 3η συνεχόμενη χρονιά, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, έτοιμα να ξεσηκώσουν τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε μια μεγάλη γιορτή.

Από το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις για το 3ο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κωδωνοφορίας, με τίτλο "Οι δρόμοι του κουδουνιού", που θα κορυφωθούν την Κυριακή, 21 του μηνός, με τη μεγάλη πομπή κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κουδουνοφόροι από διάφορες περιοχές, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, θα επιχειρήσουν να δώσουν παραδοσιακό χρώμα σε κεντρικούς δρόμους και να παρασύρουν τους ενδιαφερόμενους σ' ένα ξέφρενο γλέντι.

Η ξεχωριστή αυτή παρέλαση, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο και μέσω της παραλιακής οδού θα καταλήξει στην Πλατεία Αριστοτέλους, εκεί όπου μέχρι τις 5 το απόγευμα οι κουδουνοφόροι χωρισμένοι σε ομάδες θα μοιράζουν απλόχερα το κέφι και τη ζωντάνια τους.

Πέρα από την παρέλαση, μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, θέατρο σκιών και συναυλίες.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης, στα δρώμενα της κωδωνοφορίας, με τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες, να προσεγγίσουν μέσα από τη τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα.