Το όνειρο κάθε ψαρά: Έπιασε ξιφία…μαμούθ στον Αστακό (φωτογραφίες)

Είναι γνωστά τα “κατορθώματα” που αφηγούνται μεταξύ τους οι ψαράδες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να το αποδείξουν. Όμως ο ο Στέφανος Λυσάρης από τον Αστακό μπορεί, καθώς όλο το χωριό θαύμασε από κοντά (και γεύτηκε) τον τεράστιο ξιφία που ψάρεψε στα νερά τους.

Ο Στέφανος είχε ρίξει τα δίχτυα του έξω από τον Αστακό για να βγει το μεροκάματο, όταν αντίκρυσε το υπέροχο άλλα και πρωτόγνωρο παράλληλα θέαμα: Ένας ξιφίας 4μ και βάρος 360 κιλά.

“Κατά την διάρκεια του μαζέματος του αθερινοδιχτου που είχα ρίξει , ένοιωσα ξαφνικά ένα τράνταγμα δυνατό και το δίχτυ έγινε ασήκωτο. Έσκυψα να δω τι είχε γίνει και τοτε άρχισε να με ταρακουνά κάτι δυνατοί .Ξαναπροσπάθησα 2η φορά σιγά-σιγά και τότε ειδή κάτι απίστευτο. Ένας ξιφίας περίπου 4μ να έχει πιαστεί για καλά στο αθερινοδιχτο και να προσπαθεί να ξεφύγει. Αποβάλλοντας γρήγορα την αρχική έκπληξη άρχισα να ενεργώ διαφορετικά. Το έφερα σιγά σιγά στο σκάφος μου και το έδεσα για να είμαι σίγουρος οτι δεν θα φύγει” εξομολογείται περήφανα ο ίδιος, περιγράφοντας μία σκηνή που θυμίζει τον "Γέρο και τη Θάλασσα".  

Σύμφωνα με τους άλλους ψαράδες της περιοχής, “πρώτη φορά έχει αλιευτεί τόσο μεγάλο κήτος αλλά και πρώτη φορά εμφανίζεται το είδος ψαριού στα νερά μας”.

Τελικά ο ξιφίας-μαμούθ - αφού τεμαχίστηκε - ένα μέρος μοιράστηκε σε φίλους και το υπόλοιπο έγινε μεζές στα ουζάδικα του χωριού.

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI