Τρεις χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρεις χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στους συνοριακούς σταθμούς Ειδομένης και Ευζώνων αλλά και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών εν μέσω καλοκαιριού, κρούει ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος ζητά παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΔΕ, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Σύριοι, Σομαλοί, Αφγανοί και άλλοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα, ενώ δέχονται επιθέσεις από 'άγνωστης προέλευσης μαφία' της ΠΓΔΜ και επαναπροωθούνται στη χώρα μας χτυπημένοι και καταληστευμένοι. Η ελληνική αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, ενώ η παραμονή μεγάλης μάζας ανθρώπων στα χωριά μας κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία".

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει, το μέλλον του ταξιδιού τους είναι άγνωστο καθώς μπορεί να επιδιώκουν ένα καλύτερο αύριο στα ευρωπαϊκά εδάφη μέσω της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος. "Πρόσφατα, η Ουγγαρία αυτοεξαιρέθηκε από τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ θέτοντας ουσιαστικά μπλόκο στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Το ίδιο προτίθενται να κάνουν και άλλα κράτη στη 'γειτονιά' μας με αποτέλεσμα όλα τα κύματα να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα που αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων" προσθέτει.

"Οι εθελοντές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι υπηρεσίες του Δήμου Παιονίας έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα και κάνουν ό,τι μπορούν. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας θα πρέπει να δρομολογηθεί κάποια λύση από την κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα κράτη καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο" τονίζει ο κ. Γκουντενούδης.

Για το ζήτημα οι δήμαρχοι Παιονίας και Γευγελής (από την ΠΓΔΜ) είχαν συνάντηση με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα.   Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν προσπάθειες για επαφές των τοπικών αρχών με την ΚΕΔΕ, την αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο.