“Παίρνει μπρος” η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων

Τη χρηματοδότηση του έργου για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανακοίνωσε απόψε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, συναντήθηκε στο δημαρχείο της πόλης με τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση του έργου.

“Η Δημοτική Αγορά αποτελεί σύμβολο για την πόλη των Χανίων και την αποκατάστασή της την διεκδικούσαν επί χρόνια οι δημοτικές αρχές. Ήταν το πρώτο αίτημα που μου είχε θέσει η νέα δημοτική αρχή και σήμερα ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης”, δήλωσε ο κ Σταθάκης.

“Σήμερα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων”, δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας.

Όπως έγινε γνωστό, το ποσό που εγκρίθηκε είναι 5 εκατομμύρια ευρώ και άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης με στόχο τα έργα αποκατάστασης να αρχίσουν μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Η αποκατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά την οροφή του κτιρίου, την εξασφάλιση της στατικότητας της Αγοράς, παρεμβάσεις σε σημεία που έχουν εντοπισθεί εκτεταμένες φθορές και παρεμβάσεις στην τειχοποιία.

“Σήμερα ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα του Δήμου και της κοινωνίας των Χανίων και αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με την πολιτεία”, σχολίασε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πλέον γνωστά μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σημείο με έντονη οικονομική δραστηριότητα καταλαμβάνοντας έκταση 4000 τετραγωνικών μέτρων.

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1913 επί Δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ωστόσο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, ενώ μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες.

Από το 1980 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο .