Υποσιτίζονται 1472 μαθητές στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Η οικονομική κρίση έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των μαθητών που υποσιτίζονται ανά την Ελλάδα με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι είναι εν εξελίξει μία μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή με παιδιά να  πεινάνε, γονείς να  αυτοκτονούν, σχολεία χωρίς θέρμανση, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα πολιτική για την παιδεία, για την εκπαίδευση δεν μπορεί να ξεκινάει από την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής. 

Μάλιστα ο υπουργός παιδείας ιεραρχώντας τις προτεραιότητας είχε τοποθετήσει στην πρώτη θέση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέροντας στη Βουλή «Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έχουμε και θα έχουμε μια μέθοδο: Πρώτον, θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή». 

Τα όσα είπε ο κ. Μπαλτάς κινούνταν στη γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.  Το Τμήμα Παιδείας στα άμεσα και κοστολογημένα  μέτρα για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση είχε εντάξει και τη θεσμοθέτηση της μαθητικής μέριμνας.

Στα πλαίσια αυτής προβλέπονταν: 

1.     Οργάνωση σχολικών συσσιτίων

2.     Δεκατιανό για όλους τους μαθητές

3.     Γεύμα στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία

4.     Δωρεάν προληπτικός και υγειονομικός έλεγχος των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη

5.     Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές και μαθήτριες

6.     Μειωμένη τιμή σε θέατρα και κινηματογράφους 

Αυτή την περίοδο τρέχουν προγράμματα διανομής φρούτων – λαχανικών και γαλακτοκομικών στα σχολεία ενώ για το επόμενο σχολικό έτος το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σίτισης των μαθητών στα σχολεία. 

Το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών έχει οδηγήσει πολλούς βουλευτές να καταθέσουν ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας. Σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βαρδαλή και Γερασιμίδου αναφέρεται ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης 1.472 παιδιά υποσιτίζονται στερούμενα ακόμα και το κολατσιό τους. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από πρόσφατη καταγραφή που διενήργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους διευθυντές σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής προβλήματα υποσιτισμού εντοπίζονται σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου και συγκεκριμένα σε 9 Νηπιαγωγεία, 43 Δημοτικά σχολεία, 23 Γυμνάσια και 19 Λύκεια. 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών της πόλης, όπου κατά κύριο λόγο φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών. 

«Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων γυμνασίων και λυκείων αυτών των περιοχών, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους 300» τονίζεται στην ερώτηση.

Οι κ. Βαρδαλής και κα Γερασιμίδου ζητούν να μάθουν αν θα εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων και να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών. 

Καλόγηρος Βασίλειος