Αίτημα για άμεση κήρυξη, σε κατάσταση ανάγκης της Πλάκας Καλαβρύτων

Αίτημα για άμεση κήρυξη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας Καλαβρύτων, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες και εξακολουθούν να συνεχίζονται, απειλώντας το χωριό.
Σήμερα επισκέφθηκε την περιοχή και έκανε αυτοψία κλιμάκιο γεωλόγων από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλείται ο οικισμός». Επίσης, ανέφερε ότι «μέλημά μας από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ακολούθως τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων». Όπως πρόσθεσε «η κατολίσθηση είναι ακριβώς πάνω από το χωριό και υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα».
Στην κοινότητα της Πλάκας βρίσκονται μηχανήματα τα οποία απομακρύνουν συνεχώς χώμα, λάσπες, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «όταν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, σταματήσουν οι έντονες καιρικές συνθήκες, και έχουμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις από τους γεωλόγους και το Ι.Γ.Μ.Ε., θα ξεκινήσουν και οι εργασίες στήριξης του χωμάτινου όγκου, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις».
Στο μεταξύ στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλείας, μετέβησαν ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλη Καλογερόπουλο, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στο σημείο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της συνεχόμενης βροχόπτωσης.
Στην συνέχεια, δόθηκε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους προκειμένου να ανοίξουν, προληπτικά και σταδιακά, οι βαλβίδες εκτόνωσης του φράγματος, καθώς παρατηρείται άνοδος της στάθμης του νερού.
Μάλιστα, η περιφέρεια κάλεσε τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όσους δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν του ποταμού και πλησίον της κοίτης του, να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται να ανέβει η στάθμη του. Ακόμη καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στις όχθες και στις γέφυρες του ποταμού Πηνειού.