Αμφίπολη: Τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη του Μνημείου

Τρία είναι τα επόμενα βήματα που οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα για την ανάδειξη του μνημείο της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", το πρώτο είναι η δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων της ανασκαφής ώστε οι συνεργάτες-επιστήμονες να έχουν ένα "στημόνι" για να κινηθούν. Η φύση του ταφικού μνημείου, αν δηλαδή ήταν οικογενειακός τάφος, αν έκρυβε αφηρωισμένο νεκρό, αν για κάποια χρόνια ήταν επισκέψιμο θα καθορίσει πολλά κυρίως το προφίλ που θα παρουσιαστεί στο κοινό.

Το δεύτερο βήμα είναι η σύνταξη ενός σχεδίου ανάδειξής του. Εδώ οι επιστήμονες θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα του κατά πόσο θα είναι επισκέψιμο και μέχρι ποιο σημείο. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουν, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του αρχαίου:

α) εάν θα μπορεί ο επισκέπτης να μπαίνει στο εσωτερικό ή ή πρόσβαση θα σταματά στην πρόσοψη με τα ακέφαλα αγάλματα των Σφιγγών. β) Εάν είναι εφικτή η είσοδος και μέχρι που θα επιτρέπεται.

Το τρίτο βήμα θα είναι η εκπόνηση μελέτης για τη στατική επάρκειά του. Η στατική μελέτη, όπως και οι άλλες μελέτες θα πρέπει να υποβληθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Συνήθως η εξέταση γίνεται σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Συζητείτραι δηλαδή η προμελέτη, γίνονται παρατηρήσεις και ακολουθεί η επόμενη συζήτηση με διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν επισημανθεί.