Ένας-ένας ελέγχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ οι 700 μετανάστες του Baris

Άρχισε στις 08:00 της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, με εντολή του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο υγειονομικός έλεγχος των 700 περίπου μεταναστών που βρίσκονται στο σκάφος που ρυμουλκείται στην Ιεράπετρα.

Ειδική ομάδα της αντιτρομοκρατικής του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταξύ του πληρώματος και ύποπτα άτομα καθώς και οι ίδιοι οι διακινητές, καμουφλαρισμένοι σε "μετανάστες".

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας διενεργούν τους ελέγχους με επικεφαλής έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, το σκάφος με τους μετανάστες (750 περίπου, από τους οποίους οι 500 είναι γυναίκες και παιδιά και οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα, κατά μεγάλη πλειοψηφία από Συρία) προσδέθηκε γύρω στις 23:00 της Τετάρτης στο κόλπο της Ιεράπετρας.

Στο σημείο ευρίσκονται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Ταξης κ. Σεραφείμ Τσόκας ο οποίος έχει το γενικό συντονισμό και από πλευρά του υπουργείου Υγείας ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ ο γιατρός κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου προκειμένου να συντονίσουν τις υγειονομικές υπηρεσίες για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειαστεί και την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις.

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται προκείμενου να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα διαφυγής ασθενούς που πάσχει από τον ιό Έμπολα, αν και αυτή η πιθανότητα έχει κριθεί μηδενική σε πρώτη ανάγνωση.