Αμφίπολη: Δεν είναι ταριχευμένος ο νεκρός – Τέλος τα σενάρια για Αλέξανδρο

H γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε αποκαλύψεις για τον σκελετό που εντοπίστηκε στον τάφο στην Αμφίπολη.

Η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο σκελετός δεν ήταν ταριχευμένος, βάζοντας "τέλος" στα σενάρια ότι ο σκελετός ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Τόνισε, επίσης, ότι οστά του σκελετού βρέθηκαν τόσο μέσα στο όρυγμα, όσο και έξω από αυτό, γεγονός που εξετάζεται με ενδιαφέρον από τους ειδικούς.

Ο σκελετός, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο, είναι αμφίβολο ακόμη αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εξέταση DNA.

Ειδικότερα η γ.γ. του υπουργείου έδωσε αρνητική απάντηση για το αν ο σκελετός που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο ήταν ταριχευμένος, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση των οστών είναι σε καλή κατάσταση.

Για να θεωρηθεί ταριχευμένος ένας σκελετός θα πρέπει να υπάρχει πάνω στα οστά δέρμα, ωστόσο, τα ευρήματα της Αμφίπολης δεν έχουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας στα επιστύλια που βρίσκονται στον ταφικό θάλαμο με το μοναδικό ψηφιδωτό, αποκαλύπτονται σταδιακά δείγματα από χρωματισμούς και ανθρώπινες απεικονίσεις. Η αποκάλυψη ωστόσο ήταν αυτή που έκανε ο κ. Τασούλας όταν είπε ότι αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα, επομένως, ο τάφος θα έχει κι άλλες εκπλήξεις, ίσως και άλλους τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Το παράδειγμα αυτό δόθηκε για να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή.