Αμφίπολη: Η τομογραφία θα δείξει το φυσικό μέρος του τάφου

Εν αναμονή των δηλώσεων της επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη την επόμενη Παρασκευή και ενώ η έρευνα όπως όλα δείχνουν σε ό,τι αφορά στον τύμβο Καστά έχει ολοκληρωθεί, τα όσα είπε σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας ήρθαν να ταράξουν για μία ακόμα φορά τα νερά.

Ο υπουργός έκανε λόγο για επιστύλια, τα οποία απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές και βρέθηκαν στη διάρκεια των ερευνών στην Αμφίπολη. Επιστύλια, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο όπου ήταν το μωσαϊκό και όπως είπε ο υπουργος "εμφανίζουν χρωματισμού και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδρο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες".

Οι δηλώσεις Τασούλα, ήρθαν να αναζοπυρώσουν το ενδιαφέρον τη στιγμή που αναμένεται να δοθεί το χρήσμα στην επιστημονική ομάδα, η οποία πρόκειται να αναλάβει την έρευνα της γεννετικής ταυτότητας του νεκρού με βάση τα οστά που βρέθηκαν πριν από περίπου 10 ημέρες στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, είπε: "Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη".

Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο κύριος Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: "Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο".