Αμφίπολη: “Τέτοιες Καρυάτιδες πριν από τον 1ο αιώνα π.Χ. εγώ δεν έχω δει”

Συνεχίζουν να ερίζουν έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, την ίδια στιγμή που οι έρευνες στο ταφικό μνημείο προχωρούν με τη συμβολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του καθηγητή Γρηγόρη Τόσκα, ο οποίος αναλαμβάνει τη γεωφυσική διασκόπηση του μνημείου. Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στον τύμβο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται άλλοι τάφοι στον περίβολο, ο οποίος καλύπτει μια απόσταση μισού χιλιομέτρου. Προαπαιτούμενο για την έναρξη των εργασιών αυτών είναι η απουσία βροχής, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ απαιτούνται τουλάχιστον δέκα ημέρες αίθριου καιρού, προκειμένου να διαφανούν τα «κενά» σημεία που πρέπει να διερευνηθούν.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες κοσκινίσματος της άμμου που αφαιρέθηκε από το μνημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχουν οποιοδήποτε ξένο σώμα. Από το κοσκίνισμα μπορεί να προκύψουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μέρη όστρεων, δηλαδή κομμάτια αγγείων ή ακόμη και σιδερένια αντικείμενα, όπως καρφιά ή νομίσματα.

Στο μεταξύ μαίνεται η διαμάχη των αρχαιολόγων με την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά, να αμφισβητεί εκ νέου την χρονολόγηση του μνημείου. Η κ. Παλαγγιά εκτιμά ότι "υπάρχουν επεμβάσεις νεότερες σε αυτό το μνημείο που έχουμε και γι΄ αυτό πρέπει να έχει πολλές χρονολογήσεις. Λόγω της Αμφιπόλεως βεβαίως δέχομαι ότι έχουμε έναν πυρήνα Μακεδονικού τάφου που είναι στο τέλος του 4ου αιώνα. Επειδή είμαι ειδική στη γλυπτική τέτοιες Καρυάτιδες πριν από τον 1ο αιώνα π.Χ. εγώ δεν έχω δει". Η αρχαιολόγος εκτιμά παράλληλα ότι ο νεκρός δεν έχει καεί, δεν είναι βασιλιάς ή στρατηγός, αλλά πιθανώς κάποιος πλούσιος ή δήμαρχος, άποψη την οποία ενστερνίζεται και ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος δηλώνει πως "ένας στρατηγός θα έπρεπε να έχει έναν πολύ μεγαλύτερο τάφο και πολύ λαμπρότερο. Γιατί αυτός ο τάφος που βρέθηκε στην Αμφίπολη δεν είναι απ΄ τους πρώτους και σε πολυτέλεια μακεδονικούς τάφους".

Νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών αναμένονται το Σάββατο καθώς έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα στο Μουσείο της Αμφίπολης. Ο υπουργός αναμένεται να αποκαλύψει τον ελληνικό πανεπιστημιακό φορέα που θα αναλάβει να λύσει το μυστήριο του σκελετού. Άλλωστε επιθυμία και της κ. Περιστέρη ήταν να παραμείνει σε ελληνικό έδαφος ώστε να έχει άμεση επικοινωνία με το εργαστήριο καθώς θα προχωράει η εξέταση του σκελετού.