Αμφίπολη: Από ανθρώπινο χέρι το όρυγμα στον τύμβο Καστά

Από ανθρώπινο χέρι κατασκευάστηκε το όρυγμα, το οποίο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, πρόκειται για τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, το οποίο έχει επιφάνεια 4x2,10μ, το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Έτσι, με βάση πάντα την ανακοίνωση το όρυγμα έχει δημιουργηθεί από τους αρχιτέκτονες του μνημείου και όχι από φυσικά αίτια, όπως για παράδειγμα κατολίσθηση.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση τραβάει την προσοχή είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε βάθος 1,40μ. από το κατώφλι του θαλάμου και η επίχωση συνεχίζεται.

Θυμίζουμε ότι κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. 

Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.