Αμφίπολη: Γιατί η τελευταία πόρτα δεν ήταν ασφαλισμένη;

Αρχαιολόγοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να λύσουν το νέο μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης: Γιατί μετακινήθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο;

Το Discovery news αντιπαραβάλλει τις απόψεις δυο αρχαιολόγων προσπαθώντας να απαντήσει στο γρίφο.

Αρχικά παραθέτει την άποψη της καθηγήτριας αρχαιολογίας, Ντόροθι Κινγκ, η οποία διερωτάται γιατί η τελευταία πόρτα που αποκαλύφθηκε είναι τόσο φθαρμένη σε σχέση προς το υπόλοιπό μνημείο. "Ήταν κλειδωμένη;" διερωτάται "ή ήταν λιγότερο ασφαλισμένη και έτσι τμήματα έπεσαν και διαλύθηκαν;". Προσθέτει δε ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει προβλήματα στατικότητας εξαιτίας του μεγάλου όγκου και του βάρους των υλικών του και πως γέμισαν το μνημείο με άμμο προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει ενώ ίσως αφαίρεσαν κάποια τμήματα όχι πολύ δομικά για να μειώσουν το βάρος των τοίχων.

Αντίθετα, ο Andrew Chugg, συγγραφέας του βιβλίου “The Quest for the Tomb of Alexander the Great” είπε στο Discovery ότι ο άνθρωπος που σφάλισε τον τάφο ήταν πιθανόν και αυτός που αποκεφάλισε τα αγάλματα. Η σύζυγος του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, η μητέρα του Ολυμπιάδα και ο νεότερος γιος του ο Αλέξανδρος ο Δ', όλοι δολοφονήθηκαν από το στρατηγό του Αλεξάνδρου, τον Κάσσανδρο, που διεκδικούσε το θρόνο.

Όπως εξηγεί ο Chugg, το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε μέσα στο χώμα και δεν θα μπορούσε να είναι εκεί παρά μόνον αν τοποθετήθηκε την ώρα που ο τάφος γέμιζε με χώμα.

"Όταν πέθανε και ο Αλέξανδρος ο Δ', ο τάφος θα ήταν ανάθεμα για τον Κάσσανδρο. Θα ήθελε να τον καταστρέψει και να αποτρέψει τυχόν οπαδούς της Ολυμπιάδας να φτάσουν στη σορό της. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά της Ολυμπιάδας πιθανόν είναι μέσα στον τάφο" λέει στο Discovery.