Νέα κρούσματα της νόσου των πλατάνων στον Αχέροντα ποταμό

Νέα κρούσματα της νόσου των πλατάνων, επιβεβαιώθηκαν κοντά στις πηγές του ποταμού Αχέροντα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες αρχές.

Στις περιοχές της Ρεματιάς, του Κοτσανόπουλου και της γέφυρας των Σερτζιανών, η εικόνα των πλατάνων το τελευταίο διάστημα κίνησε τις υποψίες των ειδικών οι οποίοι προχώρησαν στις απαιτούμενες δειγματοληψίες και διαπιστώθηκε, ότι τα αιωνόβια δένδρα έχουν προσβληθεί από τη νόσο μεταχρωματικό έλκος, που τα νεκρώνει.

Ανάμεσα στα πλατάνια που νοσούν είναι και ένας πλάτανος ο οποίος, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλη Δάλαρο, αποτελεί μνημείο της φύσης, καθώς έχει πολύ μεγάλο ύψος, διάμετρο κορμού μεγαλύτερη από 1,5 μέτρο και είναι ηλικίας 400 ετών τουλάχιστον.

Τα πρώτα κρούσματα της νόσου των πλατάνων στον Αχέροντα, είχαν διαπιστωθεί κοντά στις εκβολές του, στη Γλυκή. Και στις δύο περιοχές υπάρχει οδική πρόσβαση και ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Β. Δάλαρος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διάφορες εταιρείες που εκτελούν έργα σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει να συνεργάζονται με τις δασικές αρχές, ώστε να δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για να μην εξαπλωθεί, η νόσος. Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι εάν δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης, μπορεί να νεκρώσουν όλα τα πλατάνια στον Αχέροντα και τον Λούρο. Μετά τη διαπίστωση των νέων κρουσμάτων, θα δημιουργηθούν δύο ζώνες προστασίας, η πρώτη στα 100 μέτρα από το συμβάν και η δεύτερη ευρύτερα, στα 1000 μέτρα.