Αμφίπολη: Αρχαίος ποιητής μνημονεύει τον ιδιοκτήτη του τάφου

"Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;". Με αυτή την πρόταση κάνει αναφορά στην Αμφίπολη ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, ποιητής του 2ου π.Χ. αιώνα. Μια πρόταση η οποία αν τη μεταφράσει κανείς σημαίνει: "Πες, λέοντα, ποιανού τον τάφο φυλάς , εσύ που τρως τα βουβάλια; Ποιος ήταν άξιος των αρετών σου;".

Σημειωτέον, η συγκεκριμένη αναφορά από τον ποιητή γίνεται 200 χρόνια μετά την κατασκευή του μνημείου στην Αμφίπολη.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις: Βρέθηκαν καρφιά στην Αμφίπολη

Η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει:

- Ότι ακόμα και τον 2ο αιώνα , δεν γνώριζαν τι υπάρχει μέσα στον τύμβο και το περιεχόμενο ήταν μυστικό.

-Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι ο Λέων της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τύμβου

-Το μνημείο δεν ήταν επισκέψιμο στο εσωτερικό του, αλλά φύλαγε κάποιο μυστικό, επιβεβαιώνοντας την Περιστέρη που λέει πως οι επιχωματώσεις δεν έχουν προέλθει από φυσικά αίτια (πχ βροχές κτλ) αλλά ήταν από την κατασκευή του για να μην συληθεί το μνημείο.

Ιδιαίτερα σημαντικό στους στίχους του ποιητή είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι πηγές, οι οποίες θα έδιναν πειστικές απαντήσεις για το όνομα του ιδιοκτήτη του τάφου είχαν χαθεί ακόμα και τότε, μόλις 200 χρόνια μετά την κατασκευή του τύμβου της Αμφίπολης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιος να ήθελε να εξαφανίσει τις συγκεκριμένες αναφορές στον τύμβο, ενώ αρκετά πιθανό είναι η οποιαδήποτε πηγή να χάθηκε και στη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής της Αλεξάνδρειας.

Επισημαίνουμε ότι το ποίημα του Αντίπατρου υπάρχει και στην εισαγωγή του βιβλίου του αρχαιολόγου Όσκαρ Μπρόνεερ με θέμα "The Lion Monument of Amphipolis" που γράφτηκε το 1941.

Ο Αντίπατρος

Ο Αντίπατρος ήταν Έλληνας συγγραφέας και ποιητής του 2ου αιώνα π.Χ.. Είναι γνωστός για τον κατάλογο που συνέταξε για τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα λέγεται ότι τα επισκέφτηκε όλα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν άξιζε να συμπεριληφθούν στον κατάλογό του. Από σωζόμενα γραπτά που υπάρχουν φαίνεται να μαγεύτηκε από την μεγαλοπρέπεια του Ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσοόπου και το παρομοίασε με τον Όλυμπο.

Πιθανολογείται ότι ο ίδιος μαζί με τον μαθηματικό και αρχιτέκτονα Φίλωνα τον Βυζαντινό (γεννημένο το 280 π.Χ. περίπου) ήταν παρατηρητές των επτά θαυμάτων. (με πληροφορίες από wikipedia)