Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο: Πεζοδρομήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων, ή, αλλιώς, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Ο θεσμός ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε με απόφαση της Κομισιόν το 2000.

Κάθε χρόνο, όπως προβλέπεται, στις 22 Σεπτεμβρίου οι Αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα, ή να μετακινηθούν με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις.

Στον εορτασμό συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και τέσσερις του Καναδά, που δίνουν και έναν... παγκόσμιο τόνο σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την προώθηση της μετακίνησης με μέσα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που είναι και ο σκοπός της εν λόγω ημέρας, η λεωφόρος Νίκης, κεντρική παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, από τα Λαδάδικα μέχρι τον Λευκό Πύργο, πεζοδρομείται για έξι ώρες.

Συγκεκριμένα, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 της Δευτέρας, δε θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στη λεωφόρο Νίκης από τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τη διασταύρωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, στον Λευκό Πύργο.

Πεζοί και ποδηλάτες έχουν κατακλύσει το δρόμο και τα παράπλευρα πεζοδρόμια νωρίτερα από τις 10:00 της Δευτέρας, ενημέρωμένοι για το μέτρο.

Σημειώνεται, πάντως, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρο της Θεσσαλονίκης, ότι έχει αμφιδρομηθεί η οδός Δημοσθένους, από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη λεωφόρο Νίκης.

Οι οδηγοί ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στις παράλληλες οδούς του κέντρου (Τσιμισκή, Μητροπόλεως , Ερμού και οδός Εγνατία).

Ο ΟΑΣΘ έχει προγραμματίσει κατάλληλα τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται.

Παράληλα, προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με όλα τα λεωφορεία του Οργανισμού από τις 12:00 έως τις18:00.

Ο ΟΑΣΘ, "μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, συναισθανόμενος την κοινωνική του ευθύνη, θα είναι και πάλι αρωγός σε αυτή, προσκαλώντας τους πολίτες να μετακινηθούν την ημέρα αυτή δωρεάν με όλα τα λεωφορεία του, από τις 12:00 έως τις 18:00, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενθαρρύνοντάς τους στην χρήση αυτών για την μετακίνησή τους αντί του ιδιωτικού αυτοκινήτου".