Αυτοψία στην αρχαία Μεσσήνη μετά την πυρκαγιά

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποίησε την Κυριακή, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με πολυμελές κλιμάκιο προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ζημίες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκαν μόνον μικρές ζημίες, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές. Ελάχιστα είναι και τα προβλήματα που προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναΐσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης, τα οποία, επίσης, θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επειδή η φωτιά, καίγοντας την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη σύνταξη, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων του 10ου αι., οι οποίοι επίσης υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.