Στον αέρα η ένταξη περιοχών της Μυτιλήνης στο σχέδιο πόλεως

Στον «αέρα» βρίσκεται η ένταξη – επέκταση του σχεδίου πόλεως στις περιοχές Βαρεία – Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες του Δήμου Λέσβου Μυτιλήνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν άναψε το πράσινο φως για την σχετική πολεοδομική μελέτη καθώς έκρινε παράνομο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο στηρίχτηκε, όπως αναφέρει, σε νομοθετικό πλαίσιο που έχει καταργηθεί…
 
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφαση τους πως τόσο οι τοπικές αρχές της Λέσβου, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΚΑ κατά την διαδικασία σύνταξης της πολεοδομικής μελέτης, κ.λπ.  στηρίχθηκαν σε λάθος νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι καταργημένο από το 1997 με το νόμο 2508/1997.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία, δηλαδή, μελέτες, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αποφάσεις αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και των αρμοδίων υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, όπως Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος- ΚΣΧΟΠ, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιαμού-ΔΠΣ, κ.λπ. για την σύνταξη του επίμαχου προεδρικού διατάγματος ξεκίνησαν το 2001, με αμφίδρομες ενέργειες και αποφάσεις.
 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Και ναι μεν, για την παρούσα πολεοδομική μελέτη, έχουν τηρηθεί οι κατευθύνσεις του νέου Γ.Π.Σ. του Δήμου Μυτιλήνης ως προς α) την πολεοδομική οργάνωση και ειδικότερα, τις χρήσεις γης, β) τις περιοχές ειδικής προστασίας και γ) την κυκλοφοριακή οργάνωση, πλην, όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπό επεξεργασία σχεδίου, δηλαδή τόσο ο πολεοδομικός κανονισμός, όσο και οι όροι και περιορισμοί δομήσεως, στηρίζονται στην διάκριση των προς πολεοδόμηση περιοχών σε πυκνοδομημένες και αραιοδομημένες ή αδόμητες, η οποία πλέον δεν υφίσταται».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του σχεδίου πόλης της περιοχής Βαρεία – Ακρωτήρι ανέρχεται στα 1.311.978 στρέμματα, των Ταξιαρχών στα 259.293 στρέμματα και της Βίγλας στα  215.872 στρέμματα.