Γιατροί στο Ηράκλειο Κρήτης έκρυβαν εισοδήματα 3,5 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον 70 από τους 120 εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην λίστα του ΣΔΟΕ για απόκρυψη εισοδημάτων συνολικού ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν σπεύσει να κάνουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να κλείσουν το θέμα "αναίμακτα".

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες, οι οποίοι τέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και ελέγχθηκαν εξονυχιστικά σε σχέση με τις αμοιβές των απογευματινών ιατρείων. 

Ο έλεγχος που έγινε από το ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνει τα έτη από το 2006 έως το 2010. Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες, όταν μετά από πληροφορίες, στο "μικροσκόπιο" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τέθηκαν τέσσερις γιατροί. Διαπιστώθηκε ότι αν και έκαναν απογευματινά ιατρεία, για τα οποία αμείβονταν κανονικά από τους προβλεπόμενους ειδικούς λογαριασμούς, τα εισοδήματα αυτά ουδέποτε δηλώθηκαν στην εφορία.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αποφάσισαν να διευρύνουν τον έλεγχο ώστε να διαπιστώσουν αν αυτό συνέβαινε μεμονωμένα ή γινόταν ευρύτερα και συστηματικά.  Όπως διευκρινίζεται, μέχρι και το 2008 οι πληρωμές όσων εμπλέκονταν στα απογευματινά ιατρεία (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων) γίνονταν μέσω του ειδικού λογαριασμού του ΕΛΑΠΙ. Με την κατάργηση του, οι αμοιβές γίνονταν μέσω αντίστοιχου ειδικού λογαριασμού του ΠΑΓΝΗ.

Οι ελεγκτές, οι οποίοι ανέλαβαν τη διενέργεια του ελέγχου, ζήτησαν τις λίστες με τα ονόματα όσων εργάζονταν στα απογευματινά ιατρεία, διασταύρωσαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι το θέμα είχε ευρύτερες διαστάσεις, αφού δεν προέκυψε ζήτημα για πέντε ή δέκα εργαζόμενους αλλά για 120 πρόσωπα. 

"Φαίνεται ότι ήταν μία γενικότερη τακτική που εφάρμοζαν, όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δε γνώριζαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν αυτά τα εισοδήματα", ήταν το σχόλιο στελέχους του ΣΔΟΕ στην εφημερίδα.

Πηγή: cretalive.gr