Τάφος του 4ου αιώνα π.Χ. στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Ολόκληρος ο διακοσμημένος με τοιχογραφία καμαροσκεπής τάφος του 4ου αιώνα π. Χ., που βρέθηκε στον σταθμό Συντριβάνι, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα αποσπαστεί και θα διατηρηθεί, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το αν θα μεταφερθεί εντός σταθμού αυτό είναι ζήτημα σχετικής μελέτης του Μετρό.

Η παραπάνω άποψη ήταν η κυρίαρχη και εκφράστηκε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο, ενώ η άλλη άποψη ήταν να αποσπαστεί μόνο η παράσταση, που απεικονίζει γραμμικά σχέδια και πτηνά, και να μεταφερθεί εντός πλαισίου στον σταθμό του Μετρό καθώς, όπως ειπώθηκε, πρόκειται για μια πιο εύκολη και οικονομική λύση.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, "το κόστος των αρχαιολογικών έργων του Μετρό έχει ανέβει στα 215 εκατ. ευρώ".

Σχεδόν οριακά (7 έναντι 5 ψήφων) επικράτησε η πρόταση της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έκανε λόγο για απόσπαση του τάφου μετά από στερέωση της τοιχογραφίας, η οποία έχει αποκολληθεί τμηματικά, ενώ η μεταφορά του εντός σταθμού είναι θέμα που πρέπει να μελετηθεί από το Μετρό.

Σημειώνεται ότι στο β' αρχαιολογικό στρώμα της βόρειας εισόδου του σταθμού Συντριβάνι αποκαλύφθηκαν 83 τάφοι από το Ανατολικό Νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

Οι τάφοι, που ανήκουν σε διάφορους τύπους (κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς, εκχυτρισμοί), χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, ενώ περίπου στους μισούς δεν βρέθηκαν κτερίσματα. Εκτός από τον καμαροσκεπή με την παράσταση, οι υπόλοιποι τάφοι θα διαλυθούν. Τέλος, τα μέλη του ΚΑΣ ασχολήθηκαν και με τα αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης του βορειοδυτικού φρεατίου στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τρεις τάφους, που ανήκαν στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης και οι οποίοι χρονολογούνται μεταξύ 2ου και 3ου αι. μ. Χ. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι τάφοι δεν θα διατηρηθούν.