Λίστα Λαγκάρντ στη Λάρισα

Λαυράκι έβγαλε η δημοτική αρχή της Λάρισας, μετά την αντιπαραβολή των στοιχείων της λίστας που έλαβε η δημοτική αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών με εκείνα που δήλωσαν τα καταστήματα στο Δήμο Λαρισαίων.  

Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” με τίτλο”Λίστα Λαγκάρντ”,  ο Δήμος πλήρωσε 1.500 ευρώ στο υπουργείο για να λάβει τη λίστα με τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων. Από τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών διαπιστώθηκε ότι 300 περίπου καταστηματάρχες- ενώ είχαν εισπράξει το δημοτικό φόρο ύψους 2%- εντούτοις δεν τον απέδωσαν όπως είχαν υποχρέωση.

 Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το συνολικό ποσό που απαιτεί ο Δήμος μαζί με τα αναλογούντα πρόστιμα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών ξεκινούν από τα 27 ευρώ και φθάνουν σε μια περίπτωση ιδιοκτήτη ταχυεστιατορίου στα 70.000.  

Πολλοί επιχειρηματίες, αναφέρει το δημοσίευμα, χρωστούν ποσά από 5.000 έως και 15.000 ευρώ. 

Τα ειδοποιητήρια έχουν ήδη σταλθεί στους παρανομούντες επιχειρηματίας και αφορούν την μη καταβολή του δημοτικού φόρου για το 2008. Πολλοί εξ αυτών αντέδρασαν έντονα, αναφέρει η “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” αφού είχαν παρέλθει πολλά χρόνια και αρκετοί είναι αυτοί που θα προσφύγουν στο Πρωτοδικείο διεκδικώντας συμβιβασμό με το Δήμο καθώς και μείωση του επιβληθέντος προστίμου κατά 50%.  

Από το 2009 και έπειτα δεν παρατηρείται παρόμοια περίπτωση μη καταβολής του δημοτικού φόρου καθώς όπως γράφεται στο δημοσίευμα ο δημοτικός φόρος μειώθηκε από το 2% στο 0.5% οπότε και οι καταστηματάρχες φαίνεται να είναι πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.