Χωρίς μοντάζ: Έτσι φαίνεται ο Ψηλορείτης από τη Σαντορίνη!

Πώς γίνεται να είναι ορατός από τόσο μεγάλη απόσταση;

Μεγάλη συζήτησε έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες μια φωτογραφία που δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook, ο χρήστης Φιλάρετος Δημόγλου: στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Ψηλορείτης όπως φαίνεται από τη Σαντορίνη (!). Η εικόνα έχει τραβηχτεί από το χωριό Πύργος της Σαντορίνης.

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δημιούργησε πάρα πολλά σχόλια για την αυθεντικότητα της, αφού η απόσταση είναι πολύ μεγάλη για να φαίνεται ακόμη και κάτι τόσο ογκώδες όσο ο Ψηλορείτης.

Ωστόσο ο κ. Δημόγλου έδωσε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook απάντηση για την γνησιότητα της φωτογραφίας και ότι δεν πρόκειται για μοντάζ.

Όπως αναφέρει το Flashnews, η φωτογραφία είναι αληθινή, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες από την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από τα Χανιά προς τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Στ. Μπαδογιάννη, Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, ο ορεινός όγκος που φαίνεται να μοιάζει πάρα πολύ με τα Λευκά Όρη.

Από την πλευρά του, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου, όπου γνωρίζουν καλύτερα από όλους το μυθικό βουνό, όπου μας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Ψηλορείτη.

Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας

Ο γνωστός Μετεωρολόγος κ. Μανώλη Λέκκα εξηγεί ότι το φαινόμενο της «Οπτικής μεγέθυνσης» οφείλεται σε αντικατοπτρισμό, όπως ακριβώς είχε αποτυπωθεί σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο του 2015, όπου η νήσος Θοδωρού στα Χανιά είχε εμφανιστεί μεγεθυμένη.

Σε ερώτηση αν είναι δυνατόν να φαίνεται σε τόση μεγάλη απόσταση ένα νησί ή μία οροσειρά, ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι σε ευθεία γραμμή και ανάλογα πάντα το υψόμετρο που βρισκόμαστε, το μάτι μπορεί να δει περίπου 50 χλμ. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί φυσικό φαινόμενο.