Οι νύχτες παγώνουν ενώ 7.000 πρόσφυγες περιμένουν στο φράχτη της Ειδομένης

Οι νύχτες είναι χειμωνιάτικες και οι θερμοκρασίες παγωμένες. Χιλιάδες άνθρωποι (περίπου 7.000) είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη και περιμένουν να περάσουν το φράχτη των συνόρων, με την ελπίδα να φτάσουν στην Αυστρία ή τη Γερμανία.

Όσο ο καιρός χαλάει, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες: θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, βροχή, κρύο, χιόνι. Και μάλιστα για ανθρώπους ταλαιπωρημένους, κατάκοπους που έχουν ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι προσπαθούσαν να βολευτούν όπως όπως στον καταυλισμό με τις σκηνές που έχουν στήσει κοντά στην μεθοριακή διάβαση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στον αυλόγυρο ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, στο ύψος του Πολυκάστρου, άλλοι πέντε χιλιάδες άντρες, γυναίκες, μικρά παιδιά περιμένουν να φτάσουν στην διάβαση της Ειδομένης και να προλάβουν να κάνουν και αυτοί το "μεγάλο βήμα" προς το όνειρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν τις τελευταίες μέρες καθηλωμένοι υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες στον τσιμεντοστρωμένο χώρο του βενζινάδικου.

Κάποιοι κοιμούνται σε σταθμευμένα λεωφορεία, άλλοι σε σκηνές μη κυβερνητικών οργανώσεων, μερικοί σε σκοινάκια και οι πιο πολλοί σε υπνόσακους, μέχρις ότου η αστυνομία δώσει εντολή να προωθηθούν στα σύνορα μερικές εκατοντάδες εξ αυτών.

Εκεί σιτίζονται υποτυπωδώς με τρόφιμα που τους διανέμουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο με ρούχα και κουβέρτες που τους εφοδιάζουν φορείς και μεμονωμένοι πολίτες.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και στην κορύφωσή της εξαγριωμένοι πρόσφυγες καταλαμβάνουν το οδόστρωμα στην εθνική οδό που οδηγεί στο τελωνείο των Ευζώνων, όμως οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου οι έλεγχοι γίνονται με το "σταγονόμετρο" δημιουργώντας συνωστισμό στην διάβαση.

Μάλιστα μέχρι χθες οδηγοί ταξί της ΠΓΔΜ είχαν καταλάβει την σιδηροδρομική γραμμή στην Γευγελή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση που τους επεβαλε η αστυνομία να μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα με την Σερβία αφήνοντας αυτό το επικερδές "προνόμιο" μόνο στα κρατικά τρένα.

Πηγή της ΕΛΑΣ ανάφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από την εντεινόμενη συσσώρευση προσφύγων στην Ειδομένη, η αστυνομία συγκρατεί προσωρινά πρόσφυγες προερχόμενους από την Αθήνα, εκτός του Πολυκάστρου, και σε άλλα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων, επί της εθνικής οδού, στην Λάρισα, Σκοτίνα Πιερίας, την Βέροια και την Κοζάνη και τους επιτρέπει να συνεχίσουν ανάλογα με την αποφόρτιση της Ειδομένης.