Αποκαλύψεις για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Κρήτη

"Τι θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο από το να καταστρέψεις 600 τόνους από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας; Να το κάνεις αυτό εν πλω, στη Μεσόγειο". Με αυτή τη φράση ξεκινά η Baltimore Sun ένα εκτενές άρθρο της για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, εν πλω, σε καράβια που έπλεαν στη Μεσόγειο, ανοικτά της Κρήτης.

152 ημέρες (περίπου 5,5 μήνες) διήρκεσε η επιχείρηση όπου καταστράφηκαν, στο μέσον της θάλασσας, 10.692 τόνοι χημικών.

Οι δυσκολίες ήταν τεράστιες, όπως μαρτυρούν επιστήμονες και ειδικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση με πρώτη και σημαντικότερη αυτή της ισορροπίας του πλοίου Cape Ray αφού η διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών άλλαζε συχνά το κέντρο βάρους του πλοίου.

Μιλώντας στο Harford County Public Library's Science Cafe ο χημικός Brian O’Donnell και η μηχανικός, Amy Dean, που συμμετείχαν στην διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων έκαναν λόγο για "θαύμα". "Η μοναδική αποστολή είχε περισσότερα από μια προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου τη διαρκή ανάγκη να κρατήσουμε το πλοίο σε ισορροπία, καθώς η χημική υδρόλυση μετέβαλλε διαρκώς το κέντρο βάρους του Cape Ray", εξηγεί ο O'Donnell.

Και η Amy Dean, περιγράφει την διαδικασία σαν μια κατάσταση διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν. "Εργαζόμενοι στο πλοίο είχε μοναδικές προκλήσεις, όπως επίσης και η έντονη πίεση του χρόνου. Αυτό καταγραφόνταν σε ώρες και ημέρες. Κάθε μέρα, υπήρχε κάτι που απαιτούνταν από εμάς και οι συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονταν" αναφέρει.

Οι μαρτυρίες των επιστημόνων φαίνεται να δικαιώνουν, τουλάχιστον εν μέρει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις αρχές της Κρήτης, τους κατοίκους αλλά και πολλές οργανώσεις σχετικά με την ασφάλεια της καταστροφής των χημικών για την περιοχή και τη δημόσια υγεία.