Ιεράπετρα: Προς Ιταλία οι πρόσφυγες, σε Κέντρα Κράτησης οι υπόλοιποι

Προς αναχώρηση από την Ιεράπετρα 350 Σύροι και 20 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο Baris, πριν εκείνο χάσει τον έλεγχο και ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της περιοχής από τη φρεγάτα Ύδρα.

Οι 370 επιβαίνοντες, που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια, βαίνουν προς τις χώρες που επιθυμούν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, οι πρόσφυγες κατευθύνονταν προς την Ιταλία και προς τα εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη, οι πρόσφυγες πολέμου (350 Σύροι και 20 Παλαιστίνιοι), θα αφεθούν ελεύθεροι, με εξάμηνη αναβολή απέλασης, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο όπου επιθυμούν να ζήσουν.

Στο μεταξύ, ως προς τη διαδικασία διάσωσης των -συνολικά- 550 μεταναστών, αυτή επιμηκύνεται, μιας και τα προβλήματα που φέρονται να προκύπτουν από ώρα σε ώρα είναι πολλά...

Και το βράδυ της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθούν, όπως αναφέρεται, στο Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ της Ιεράπετρας.

Στο χώρο βρίσκεται Αστυνομία, Λιμενικό, περισσότερα από 70 άτομα του Ερυθρού Σταυρού, Κλιμάκιο από το υπουργείο Υγείας, αλλά και συνεργεία του δήμου που διατηρούν καθαρό το χώρο.

Οι Αφγανοί, Ιρακινοί και Ιρανοί που επεβαιναν στο φορτηγό πλοίο, αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα προωθηθούν εκεί, ενώ, εναλλακτικά, θα πρέπει να μεταφερθούν στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, ως Προαναχωρησιακά Κέντρα.

Η Αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η απομάκρυνση από τον όρμο της Ιεράπετρας του πλοίου, που επί μέρες παρέμενε ακυβέρνητο.