Αμφίπολη: Αναζητώντας τον κρυφό τάφο, κάτω από το φέρετρο!

Ο ταπεινός χαρακτήρας του σημείου, όπου βρίσκεται το φέρετρο του νεκρού στον τάφο της Αμφίπολης, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά ευρήματα του τύμβου, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης και την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση.

Αυτή η οφθαλμοφανής αντίθεση έχει φέρει στο προσκήνιο μια νέα θεωρία, αυτή του κρυφού τάφου, που βρίσκεται κάτω από αυτόν που έχει ήδη βρεθεί!

Σε αυτό συνηγορεί η πιθανότητα ο χώρος της Αμφίπολης να είναι μνημείο προγενέστερης εποχής.

Όπως κρίνουν οι αρχαιολόγοι, από τη γεωγραφία του σημείου και την αρχιτεκτονική του τάφου, είναι δυνατόν να υπάρχει και δεύτερος τάφος, θαμμένος σε απόσταση πέντε με οκτώ μέτρα βαθύτερα από εκεί όπου βρέθηκε ο πρώτος και περίπου στο ίδιο σημείο, από πλευράς γεωγραφικών συντεταγμένων.

Ωστόσο, αν όντως η κύρια ταφή του σημείου αφορά άλλον νεκρό, αυτό δεν είναι δουλειά των αρχαιολόγων να το ανακαλύψουν σε πρώτο στάδιο, αλλά την απάντηση θα δώσει η γεωφυσική διασκόπηση του λόφου.

Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, θα προτείνουν εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες για να "ακτινογραφηθεί" ο τύμβος κάτω από το σημείο του φερέτρου, ώστε να λυθεί αυτή η βασική απορία.