Στο πόδι η Χαλκίδα μετά το διπλό ισχυρό σεισμό – Φόβοι για νέο χτύπημα

Στο πόδι η Χαλκίδα μετά το διπλό ισχυρό σεισμό

Η νύχτα στην πρωτεύουσα της Εύβοιας πέρασε δύσκολα, με εκατοντάδες ανθρώπους ξάγρυπνους...

Οι ντόπιοι αναστατώθηκαν από τη διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση του Ευβοϊκού κόλπου και φοβήθηκαν να ξαναμπούν στα σπίτια τους ή έστω να ξανακοιμηθούν.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ως αποτέλεσμα του σεισμού, ούτε μεγάλες υλικές ζημιές, που να έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και δεν ηρέμησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε μετά το σεισμό, καθώς ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης.

Μετά τις δύο πρώτες μεγάλες δονήσεις, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί, από το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους άνω των 3,5 βαθμών.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, οι δυνάμεις της θα βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες για κάθε ενδεχόμενο.

Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, 81 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,2 βαθμών επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 21 χιλιόμετρα.

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο καθηγητής Σεισμολογίας φέρεται να εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο, ενώ δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου.

"Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία", εκτιμά αντίστοιχα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

"Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου", δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. "Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε", είπε ακόμη, ενώ, πρόσθεσε ότι "εκτιμήσεις κάνουμε και εμεις οι σεισμολόγοι".

"Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής και δημιουργός της ομάδας ΒΕΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος.

(φωτογραφία αρχείου)