Αμφίπολη: Ο νεκρός είναι απλός πολίτης, υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά

Άλλαξε... ελαφρώς άποψη με τα νέα δεδομένα η Όλγα Παλαγγιά για την Αμφίπολη. Η καθηγήτρια εκτιμά πλέον ότι ο πυρήνας του τάφου είναι Μακεδονικός, αλλά οι υπερδομές με τα ¨μεγάλα" ευρήματα σαφώς μεταγενέστερες. Σημείωσε όμως ότι ο τάφος δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς του και τόνισε ότι ο τάφος είναι πιθανόν για κάποιον πολίτη του τέλους του 4ου ή και 3ου πχ αιώνα.  ¨"Δεν είναι και τόσο σπουδαίος ο συγκεκριμενος τάφος, έχουν βρεθεί και άλλοι ανάλογοι και μάλιστα στην ίδια την Αμφίπολη" είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επεσήμανε πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι " στην αρχή έβαλαν πολλούς νεκρούς στον τάφο. Μετά δεν μπορούσαν να βάλουν άλλους και έσκαψαν παρακάτω - όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος".

Η καθηγήτρια αρχαιολογίας εξήγησε αναλυτικά ότι ο πυρήνας αυτός του τάφου είναι Μακεδονικός, όμως από πάνω στήθηκε το πιο πλούσιο και εντυυπωσιακό  ύστερο ελληνιστικό - ρωμαϊκό μνημείο. Μάλιστα είπε ότι αν βγάλουν τα μάρμαρα Θάσου που είναι μεταγενέστερα, θα βρουν πιθανόν και άλλες μακεδονικές τοιχογραφίες.