Αμφίπολη: Διάσταση απόψεων Περιστέρη με Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Η γυναικεία... αδιαίρετη τριάδα της Αμφίπολης (Περιστέρη-Μενδώνη-Παναγιωταρέα) φαίνεται ότι έσπασε υπό το βάρος των μεγάλων αποκαλύψεων για τον σκελετό του νεκρού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xronometro.com, την ώρα των δηλώσεων της επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού την παρακολουθούσε έκπληκτη, όπως και η κυρία Άννα Παναγιωταρέα.

Ενώ στην προηγηθείσα – λίγη ώρα νωρίτερα – επίσημη ενημέρωση έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη για το αν τα οστά που βρέθηκαν στο τάφο ανήκουν σε άνδρα ή σε γυναίκα και συστήθηκε σε όλους υπομονή και να περιμένουν τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής μελέτης, ήρθε η κ. Περιστέρη να υποστηρίξει ότι "μάλλον πρόκειται για ανδρική ταφή", καθώς όπως τόνισε, η ύπαρξη του λιονταριού στην κορυφή του λόφου Καστά, δηλώνει κάτι τέτοιο.

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη ότι πρόκειται για στρατηγό που έχει ταφεί στην Αμφίπολη ανασκευάστηκαν επίσης, όχι όμως με τη μέθοδο της επαναδιατύπωσης, αλλά με τη μέθοδο της διάψευσης.

Όταν η κυρία Περιστέρη κλήθηκε να σχολιάσει παλαιότερες δηλώσεις της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και προς τα ΜΜΕ, με τις οποίες υποστήριζε ότι ο τάφος είναι ασύλητος, απάντησε, εκπλήσσοντας: "Δεν είπα ότι είναι ασύλητος! Είχα πει ότι με τέτοια σφράγιση είναι δύσκολο να έχει συληθεί ο τάφος. Δεν υπάρχει λάθος εκτίμηση σε αυτό, στην έρευνα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορεί η σφράγιση να έγινε μετά από τους τυμβωρύχους, έχουμε αντικείμενο προς μελέτη, οπότε έτσι θα δοθούν και απαντήσεις για το τι έγινε".

Στις ερωτήσεις για τις προσδοκίες, αφοπλιστικά τόνισε: "Ο καθένας μπορεί να προσδοκά ότι νομίζει" και παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι "μερικές υπερβολές ειπώθηκαν και ως χαριτολόγημα".

"Δεν λυπάμαι που δεν βρήκα χρυσά, γιατί το σημαντικό είναι το ίδιο το μνημείο", δήλωσε ακόμη η Κατερίνα Περιστέρη, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καλύψει παλαιότερες απόψεις με τις οποίες δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες.

Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη ξεκαθαρίστηκε ότι ποτέ τα στελέχη της ανασκαφικής ομάδας ή του υπουργείο δεν έκαναν καμία εκτίμηση για τα ποιο πρόσωπο είναι θαμμένο εκεί, οι διάφορες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν, στο σύνολο 14, έγιναν από άλλους επιστήμονες, ως σενάρια εργασίας.

Η κυρία Μενδώνη έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει την επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη σύληση του τάφου και τη φιλοξενία νεκρού στρατηγού.

"Από την πλευρά τη δική μας και του υπουργείου, δεν ειπώθηκε ποτέ ότι είναι ασύλητος ο τάφος και σε κάθε ευκαιρία σημείωνα ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο τάφος είναι συλημένος".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο γυναίκες δεν έκρυβαν την έκπληξη τους κάθε φορά που η Κατερίνα Περιστέρη μιλούσε για τάφο στρατηγού.