Αμφίπολη: Γιατί βρέθηκαν οστά και μέσα και έξω από τον τάφο

"Με εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι βρέθηκε ο σκελετός. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι βρέθηκε θαμμένος και όχι καμένος, όπως συνήθιζαν οι Μακεδόνες", λέει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.

"Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα. Στο μνημείο, από την είσοδο αισθάνεται κανείς ένα πρελούδιο για κάτι σημαντικό και καταλήγουμε σε ένα ξύλινο φέρετρο. Παράξενα όλα αυτά", εκτιμά ο κ. Θέμελης, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος".

"Όλα γίνονται πιο αινιγματικά από την έλλειψη επαρκών στοιχείων εξαιτίας της σύλησης που έχει προηγηθεί πριν από αιώνες", προσθέτει. "Στους επίσημους νεκρούς δεν υπήρχαν ονόματα, όλοι ήξεραν ποιοι ήταν", λέει ακόμα.

"Οι τυμβωρύχοι είχαν παραβιάσει τον τάφο, έσκαψαν σε βάθος και έφτασαν και σύλησαν τη θήκη του νεκρού και το φέρετρο, το οποίο θα ήταν με πολυτελή διακόσμηση", υπογραμμίζει.

"Βλέπουμε ότι ο τάφος είχε ένα ξύλινο φέρετρο που είχε διαλυθεί, μερικά καρφιά και οστά από τον σκελετό που βρέθηκαν μέσα και έξω από τον τάφο", συμπληρώνει, καταδεικνύοντας ουσιαστικά το ρόλο των τυμβωρύχων.