Πότε θα μάθουμε το φύλο του νεκρού της Αμφίπολης

Ποιο είναι το φύλο του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, κάτω από τους πωρόλιθους;

Ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "Έθνος", μπορεί άμεσα σε μία ημέρα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε ένα μήνα το ύψος και την ηλικία του.

Στους υπολογισμούς που είναι δυνατόν να γίνουν, βοηθά και το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο το κρανίο όσο και η κάτω γνάθος του νεκρού.

"Η ανθρωπολογική εξέταση είναι σχετικά εύκολη", τονίζει ο κ. Αντίκας, "επειδή ο σκελετός προέρχεται από ενταφιασμό και όχι από καύση".

Ο κ. Αντίκας συμπλήρωσε ότι η αναγνώριση του φύλου είναι μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδικασία και προκύπτει από τη μελέτη της γωνίας του σαγονιού, τη σύμφυση της λεκάνης και τα δόντια.

Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, όπως λέει ο διευθυντής Γιάννης Μανιάτης, σε λιγότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να απαντήσει για το ποια περίοδο έζησε ο νεκρός, με απόκλιση αρχικά 150 χρόνων, που μπορεί όμως να περιοριστεί ακόμη και στα είκοσι χρόνια αν βρεθεί δείγμα ξύλου, για παράδειγμα και γίνει συνδυαστική χρονολόγηση.

Σε τρεις μήνες από σήμερα, όπως προσθέτει, μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες για το πού έζησε, αν υπέφερε από ασθένεια και τις διατροφικές συνήθειες είχε.