“Θέλω να συγκρίνω οστά του νεκρού της Αμφίπολης με του Φιλίππου”

Να πάρει δείγμα από τα οστά του νεκρού της Αμφίπολης για να τα συγκρίνει με αυτά του Φιλίππου, θέλει η καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια ανασκαφών στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

«Χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι άνδρας ή γυναίκα, και αφού μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι άνδρας, αλλά να ξέρουμε και την ηλικία του, είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε υπόθεση αυτή τη στιγμή στηρίζεται σε σκέψεις που έχουν σχέση με την ιστορία και όχι με την αρχαιολογία», δήλωσε η καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια ανασκαφών στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

"Τα οστά από τους τάφους της Βεργίνας και ειδικότερα τα οστά που αποδίδουμε στον Φίλιππο τον Β' είχαν εξεταστεί την δεκαετία του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η επανεξέταση από την ομάδα μου, στην οποία μετέχουν ανθρωπολόγοι, έδωσε πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όχι μόνο για τον νεκρό του θαλάμου του τάφου του Φιλίππου, αποκλείοντας έτσι παλαιότερες ερμηνείες ιστορικών που αμφισβητούσαν την ταυτότητα του νεκρού" πρόσθεσε μιλώντας στο Star.

Μάλιστα η αρχαιολόγος είπε ότι "αν μας δοθεί η άδεια δειγματοληψίας από τα οστά του νεκρού της Αμφίπολης, για εξέταση DNA ώστε να συγκριθεί με το υλικό που είχε βρεθεί στη Βεργίνα από τα οστά του Φιλίππου. Περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσουμε στη δειγματοληψία, η οποία θα εξεταστεί στη συνέχεια σε εργαστήρια του εξωτερικού από γενετιστές που προσφέρθηκαν αδαπάνως να την αναλάβουν".