Αμφίπολη: Tο όρυγμα είναι παγίδα για τους τυμβωρύχους;

Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη εβδομάδα στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης, καθώς το βάθος του ορύγματος και τυχόν ευρήματα θα δώσουν ίσως τις πρώτες απαντήσεις. Η ανασκαφή, έχει προχωρήσει 20 – 30 εκ. τουλάχιστον στο βάθος του ορύγματος, οπότε τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα, χωρίς βέβαια και αυτό να είναι βέβαιο.

Τα νέα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν αποκλείουν το όρυγμα να είναι παγίδα. Όπως αναφέρει το xronometro.com το όρυγμα μπορεί να είναι η κρύπτη όπου θα βρεθεί η λάρνακα του νεκρού ή η είσοδος για τον τέταρτο θάλαμο, εκτός και αν είναι μια παγίδα για να αποπροσανατολίσει τους τυμβωρύχου.

Άλλωστε ο αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης και τα μέχρι τώρα στοιχεία σχηματίζουν την εικόνα του απρόβλεπτου αρχιτέκτονα!

Στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος».

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε σκάλα, ενισχύει τη σκέψη ότι το φρεάτιο αυτό αν δεν οδηγεί σε νεκρικό θάλαμο, ίσως να είναι απλά μια παγίδα για τον εγκλωβισμό των παρείσακτων.