Νακάσης: Στην Αμφίπολη τελειώσαμε, δεν θα βρούμε τίποτα άλλο

Ρητή εκτίμηση πως στην Αμφίπολη "τελειώσαμε! Δεν υπάρχει τίποτα άλλο", διατύπωσε ο DR. Αθανάσιος Νακάσης, επίτιμος πρόεδρος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του STAR, σχετικά με τα τελευταία ευρήματα, ο κ. Νακάσης διευκρίνισε ότι δεν λέγεται δάπεδο αλλά πάτωμα "κακώς υπάρχει αυτό στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το δάπεδο είναι επιφάνεια, το πάτωμα είναι ο χώρος. Όπως φάνηκε και είχα πει και πριν από 10 ημέρες τελειώσαμε!" και πρόσθεσε πως "αυτά που βρίσκουμε, δηλαδή κονιαμένους πωρόλιθους, είναι το δάπεδο του νεκρικού θαλάμου".

Απορρίπτει το ενδεχόμενο να βρεθεί υπόγειος θάλαμος. "Τελειώσαμε! Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση. Δηλαδή αυτοί οι πωρόλιθοι οι οποίοι είναι κονιαμένοι στο πάνω μέρος τους, αυτό το κονίαμα είναι το δάπεδο του νεκρικού θαλάμου και από κάτω υπάρχουν ορισμένες εργασίες εξομάλυνσης. Αυτά τα χώματα τα βγάλανε οι τυμβωρύχοι όταν μπήκαν μέσα, γιατί ψάχνανε για θησαυρούς από κάτω και έχουμε τελειώσει. Είναι όμως ευκαιρία μιας και κατεβήκαμε τόσο χαμηλά, να πάρουμε κάποια κομμάτια από αγγεία από την τάφρο θεμελίωσης των τοίχων που είναι περιμετρικά του νεκρικού θαλάμου και κατά συνέπεια να χρονολογήσουμε με μεγάλη ακρίβεια, το συγκεκριμένο μνημείο".

"Δεν θα μάθουμε το όνομα του νεκρού ή των νεκρών"

Ακόμα, ο επίτιμος πρόεδρος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων πρόσθεσε ότι "δυστυχώς δεν μάθουμε το όνομα του νεκρού ή των νεκρών που είχαν ταφεί εκεί. Πιθανώς όμως να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι σε αυτόν τον τύμβο, μπορεί και μεγαλύτερος από αυτόν που βρέθηκε, διότι ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα"!