Αμφίπολη: Το μυστήριο με το κεφάλι της Σφίγγας και το πείραμα

Δεν σταματάει να εκπλήσσει το ταφικό μνημείο στο μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης.

Εκείνο που τράβηξε όλα τα βλέμματα και έδωσε τροφή για προβληματισμό είναι το κεφάλι που βρέθηκε. Το πρόσωπο του γλυπτού ήδη συναγωνίζεται σε αναγνωρισιμότητα, το πρόσωπο της Καρυάτιδας και της Περσεφόνης από το ψηφιδωτό δάπεδο. Είναι όμως το γλυπτό αυτό το ποθούμενο κεφάλι της σφίγγας; Για πολλούς δεν είναι καθώς όπως υποστηρίζουν μοιάζει αταίριαστο με τον υπόλοιπο σώμα της δεξιάς σφίγγας επάνω από την πύλη του ταφικού μνημείου, υποστηρίζει το τοπικό site xronometro.com.

Όπως αναφέρει η πρώτη παρατήρηση που διατυπώνεται είναι ότι επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό... άλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι... και μάλλον θα αποδειχθεί σωστή. Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη. 

Υπάρχει και μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο... οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μυστήριο που καλύπτει αυτόν τον τάφο αφήνει περιθώρια για πάρα πολλές εικασίες!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας το απόγευμα της Τρίτης και κατά την διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»

Τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά. Η στιγμή πρέπει να ήταν μοναδική καθώς μετά από 2.300 χρόνια οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής.