Αμφίπολη: Σκάβουν με τα χέρια – Με πινέλο καθαρίζουν το χώμα

Συνεχίζονται και πάλι οι ανασκαφές πίσω από τον τρίτο θάλαμο στον τάφο της Αμφίπολης.

Με νυστέρι και πινέλο πλέον σκάβουν οι αρχαιολόγοι πίσω από τη σπασμένη θύρα του τάφου.

Περιμένουν να βρουν λίγα διακοσμητικά στοιχεία και ενδεχομένως, πολλά κτερίσματα του νεκρού, που θα δώσουν ενδείξεις για την ταυτότητά του.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δε θα είναι άμεσα, καθώς η αρχαιολογική διεπιστημονική ομάδα έχει μπροστά της και πάλι τόνους χώματος, το μεγάλο παράπονο της Περιστέρη, που δεν αφήνει να φανεί γρήγορα η προοπτική κάθε χώρου του μνημείου.

Βέβαια, αυτή τη φορά σκάβουν πίσω από τη θύρα με τα καρφιά, σε ένα χώρο δηλαδή, όπου είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο προθάλαμος ή ακόμη και ο ίδιος ο νεκρικός θάλαμος.

Το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος".

Πίσω από τη σπασμένη θύρα, οι αρχαιολόγοι πρέπει να προχωρήσουν κυριολεκτικά πόντο-πόντο...

Αυτό σημαίνει ότι στον χώρο αυτό που είναι καλυμμένος ως πάνω με χώμα είναι πολύ πιθανό κάθε εκατοστό να κρύβει ευρήματα, τα κτερίσματα δηλαδή του νεκρού ή των νεκρών.

Στο σημείο αυτό, όπου όλα δείχνουν ότι το μνημείο είναι κατηφορικό η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να υπάρχει είτε σκάλα, είτε ένα κεκλιμένο επίπεδο, με νεωτερικούς όρους δάπεδο τύπου ράμπας, το οποίο οδηγεί σε θάλαμο και μπορεί να εξηγήσει την υπόθεση περί ύπαρξης πέμπτου θαλάμου στον τύμβο.

Πάντως, είναι άγνωστο το βάθος ή το μήκος του κεκλιμένου επιπέδου, όμως οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σε αυτό το στάδιο θεωρείται απίθανο να υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό εύρημα στο δάπεδο όπως το ψηφιδωτό με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, ωστόσο η πλούσια διακόσμηση του τάφου τους κάνει να ελπίζουν σε κάποιο εύρημα όμως ανάγλυφους ρόδακες στα πλάγια ή στην οροφή.