Αμφίπολη: Κοσκίνισαν το χώμα για να βρουν την Περσεφόνη

Η Πέμπτη 16 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι η μέρα αποκάλυψης του εντυπωσιακού ψηφιδωτού της Αμφίπολης από τα υπερκείμενα χώματα.

Αναμένεται, συνεπώς, να δοθεί απάντηση για το αν κρύβεται κάποιο πρόσωπο που συμπληρώνει τη συνολική εικόνα της παράστασης και ποιο μπορεί να είναι αυτό.

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν ολόκληρη τη στήλη χώματος που είχε απομείνει στη δυτική πλευρά -στα αριστερά της παράστασης- και ολόκληρη την ημέρα της Τετάρτης εργάζονταν και για την αφαίρεση της στήλης χώματος στην ανατολική πλευρά, στα δεξιά δηλαδή του γενειοφόρου δαφνοστεφανωμένου άνδρα που οδηγεί το άρμα.

Η αφαίρεση του χώματος στα αριστερά, δηλαδή μετά τον ψυχοπομπό θεό Ερμή, έδειξε ότι δεν υπάρχει διακοσμητικό πλαίσιο στην πλευρά αυτή, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί στο επάνω και στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού, σε πλάτος 60 εκατοστών, που συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα.

Το χώμα βγαίνει με ιδιαίτερη προσοχή και κοσκινίζεται, ενώ με αγωνία αναμένεται η είσοδος στον τρίτο θάλαμο και οι εκπλήξεις που κρύβει. Ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει θύρωμα που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο. Πρόκειται για μια υπόθεση των γεωλόγων και όχι των αρχαιολόγων της ανασκαφής.

Η υπόθεση που έχει διατυπωθεί για το πρόσωπο που λείπει, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", είναι εκείνη της Περσεφόνης, κατ' αντιστοιχίαν της ζωγραφικής παράστασης, η οποία έχει αποκαλυφθεί στο λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης, στη Βεργίνα.

Κάτι που οδηγεί τη σκέψη των ανασκαφέων σε πρόσωπο, το οποίο είχε σχέση με τους Τιμενίδες, όπως έχει δηλώσει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.