Αμφίπολη: Ο Φίλιππος χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για τον Πλούτωνα

Η καθηγήτρια Ντόροθι Κινγκ, η οποία δήλωσε έκπληξη και θαυμασμό από την πληροφορία ότι ίσως το πρόσωπο που δεν φαίνεται στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης είναι η Περσεφόνη, σε προηγούμενη ανάρτηση στο προσωπικό της ιστολόγιο αναφέρθηκε στο γενειοφόρο άνδρα που απεικονίζεται πίσω από τον Ερμή στο ψηφιδωτό.

Όπως αναφέρει, ο άνδρας αυτός θα μπορούσε να είναι τόσο ο Φίλιππος ο Β', ο πατέρας του Αλεξάνδρου, όσο και ο θεός του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνας. Προχωράει μάλιστα τη σκέψη της εξηγώντας πως ίσως πρόκειται για δυο πρόσωπα σε ένα: δηλαδή είναι ο Πλούτωνας αλλά του έχουν προσδώσει το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του Φιλίππου - με άλλο λόγια ο μακεδόνας βασιλιάς χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για το γνωστό μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, στο ρόλο του βασιλιά του Άδη.

Εξηγεί πως από την εποχή του Φιλίππου και μετά, το μούσι δεν είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στους άνδρες αλλά και στις απεικονίσεις αυτών καθώς ο Μεγαλέξανδρος το "κατήργησε από τη μόδα" αφού ο ίδιος δεν είχε μούσι. Ωστόσο, οι θεοί απεικονίζονταν πάντα να έχουν μούσι. Έτσι ίσως είναι μια αναφορά και στους δυο.

Επιπλέον, οι βασιλείς ήταν που απεικονίζονταν προφίλ.

Ακόμη, ο Φίλιππος ήταν πολύ περήφανος για τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξ ου και φορούσε στεφάνι αντί για στέμμα, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις εικόνες του Μακεδόνα βασιλέα. Αντίθετα ο Πλούτωνας δεν είχε σχεδόν ποτέ στεφάνι.

Η κ. Κινγκ πάντως εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις γνώσεις και το έργο των Ελλήνων επιστημόνων που δουλεύουν στο μνημείο της Αμφίπολης και επέμεινε ότι δεν θέλει να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα και μάλιστα από μακριά...