Αμφίπολη: Κι αν ο ταφικός θάλαμος είναι στο κέντρο του τύμβου;

Στην αναζήτηση του προσώπου που ήταν ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης έχουν για τα καλά μπει οι αρχαιολόγοι, καθώς θα προσπαθήσουν, μετά τις αποχωματώσεις, να προχωρήσουν στο θύρωμα που πιθανότατα οδηγεί σε έναν νέο, υπόγειο και μικρότερο, όπως φαίνεται, θάλαμο, τον τέταρτο κατά σειρά, που ξεδιπλώνεται μπροστά στην αρχαιολογική σκαπάνη.

Το έργο στην Αμφίπολη είναι τεράστιο. Ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν γλαφυρός -αλλά και ακριβής- στην περιγραφή του: "Το σύνολο του χώρου όπου γίνεται η ανασκαφή είναι όσο το γήπεδο της Τούμπας!".

"Το ύψος της τεχνητής επιχωμάτωσης, απ' όσο γνωρίζω, βρίσκεται στα 15 με 20 μέτρα, περισσεύουν άλλα 60 με 70 μέτρα για να φτάσει κανείς στο κέντρο του λόφου, όπου θα περίμενε κανείς να βρίσκεται και το κέντρο του τύμβου. Οπότε, το έργο, όπως καταλαβαίνετε, είναι τεράστιο και δε θα έπρεπε να γίνει γρήγορα η ανασκαφή", είπε την Κυριακή για να γίνει κατανοητό ότι το μεγαλύτερο έργο δεν έχει γίνει.

Βάσει αυτών των δεδομένων, δεν αποκλείεται η αποκάλυψη του ενοίκου του τύμβου να καθυστερήσει, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται στο κέντρο του λόφου και όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τις δηλώσεις και του καθηγητή Γεωλογίας Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που κάνει τις έρευνες στο λόφο -ο μισός λόφος είναι ακόμη ανεξερεύνητος- υπάρχει αρκετή δουλειά για τους αρχαιολόγους και μεγάλη πιθανότητα, ο τάφος της Αμφίπολης να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, ίσως και νέους χώρους.

Υπό αυτό το πλαίσιο, έχει νόημα η διευκρινιστική δήλωση της επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι η δήλωση για τα Χριστούγεννα -έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε τελειώσει- ήταν σχηματική, όπως και εκείνη που ανέφερε "σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει".

Ο τέταρτος θάλαμος, άλλωστε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βρίσκεται τουλάχιστον ένα επίπεδο κάτω από τον τρίτο, ο οποίος είναι ήδη πολύ χαμηλά και με αρκετό χώμα να τον σκεπάζει, το οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν με αποχωματώσεις οι αρχαιολόγοι.

Το ανεξερεύνητο τμήμα έως το κέντρο του τύμβου Καστά βρίσκεται 55 μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο έχει μέχρι στιγμής φτάσει η αρχαιολογική σκαπάνη και ήδη στα πρώτα πέντε με δέκα μέτρα από τα 55, όπως δείχνει και το σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", υπάρχει πιθανότητα να έχει βρεθεί υπόσκαφο τμήμα αγνώστου βάθους, το οποίο δεν αποκλείει οι διαστάσεις του τετάρτου θαλάμου -σε πλάτος- να είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν εκτιμηθεί.

Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του τετάρτου θαλάμου έχουν γίνει με βάση την επαφή του με τον τρίτο, δηλαδή, με βάση το θύρωμα των 96 εκατοστών.