Ποιες είναι οι “μαύρες τρύπες” της Αμφίπολης

Το έργο της αρχαιολογικής σκαπάνης στον τάφο της Αμφίπολης είναι τεράστιο και για αυτόν το λόγο είναι αξιοθαύμαστο.

Όταν όλη η περιοχή όπου γίνονται ανασκαφικές εργασίες -και αποχωματώσεις- αγγίζουν σε συνολικό εμβαδόν έκταση ίση με το γήπεδο της Τούμπας (!), όπως εύστοχα σημείωσε ο καθηγητής κ. Πιτιλάκης, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της δυσκολίας.

Ακόμη και στα μέτρα της ίδιας διανυθείσας διαδρομής εντός του μνημείου, υπάρχουν "μαύρες τρύπες", με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του τρίτου θαλάμου.

Τι εννοούμε όμως με τη φράση "μαύρες τρύπες";

Εξηγούμαστε...

το χειροκίνητο γεωτρύπανο, με το οποίο ο γεωλόγος αποπειράθηκε να ανιχνεύσει το ύψος του τρίτου ταφικού δωματίου εξάντλησε το μήκος του, χωρίς να αγγίξει κάποιου είδους "πάτο".

Όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", το βεληνεκές του συγκεκριμένου αρχαιολογικού εργαλείου είναι επτά μέτρα.

Το δάπεδο ενδέχεται να βρίσκεται πολύ πιο κάτω και το επικλινές των επιχώσεων να αποτυπώνει ακριβώς έναν υπόσκαφο θάλαμο.

Πληροφορίες από την Αμφίπολη, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι ένα αίσθημα δέους κατέλαβε όσους εισήλθαν στον πρώτο ταφικό θάλαμο και αντίκρυσαν τις Καρυάτιδες σε όλο το μεγαλείο του ύψους τους.

Ο πρώτος χώρος, ο λεγόμενος και "προθάλαμος" του τάφου, ο χώρος δηλαδή μεταξύ των Σφιγγών και των Καρυάτιδων, είναι ο πρώτος και μόνος χώρος του τύμβου, που μέχρι σήμερα έχει απαλλαγεί πλήρως από την επίχωση.

Αποκωδικοποιώντας όσα δεν αποκαλύπτουν οι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και οι ανεπίσημες, συνεχίζει το δημοσίευμα, διακρίνει κανείς το προαίσθημα ότι ο τρίτος και ο τέταρτος θάλαμος θα προσφέρουν ακόμη πιο δυνατές εκπλήξεις και συγκινήσεις, σε σύγκριση με τους προηγούμενους.